Grigore TinicăCetățean de Onoare

Doctorul Grigore Tinică este fondatorul Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „George I.M. Georgescu” din Iaşi, doctor în ştiinţe medicale, profesor universitar de chirurgie cardiovasculară la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi, profesor asociat al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Chişinău, Republica Moldova, distinguished professor al Carolinas Heart Institute and Heineman Medical Research, NC, USA şi membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale a Republicii Moldova.

Pacientii spun ca medicul chirurg Grigore Tinica este cel care s-a zbatut si a ridicat de fapt Institul de Boli Cardiovasculare din Iasi. Este chirugul care a efectuat pentru prima data in Romania o operatie pe cord cu laser si este renumit si in strainatate, nu doar la noi.

La Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iași a fost efectuată în premieră națională in mai 2016 o intervenţie extrem de dificilă pe cord fără bisturiu de către echipa de chirurgi condusă de Prof. Dr. Grigore Tinică. Abordarea terapeutică endovasculară multidisciplinară și integrată a numeroase cazuri inabordabile prin metode ale chirurgiei cardiovasculare clasice, cu rezultate clinice spectaculoase și rate de succes peste 95%, este posibilă datorită colaborării dintre Clinica de Chirurgie Cardiovasculară condusă de Prof. Dr. Grigore Tinică și Departamentul de Cardiologie Intervențională condus de Dr. Igor Nedelciuc.

Până în urmă cu un an, în România astfel de proceduri erau imposibil a fi practicate datorită costurilor prohibitive.

Profesorul Grigore Tinică a venit în România din Republica Moldova în anul 1990. După ce a operat timp de 10 ani la Spitalul Clinic de Urgenţă Fundeni din Bucureşti s-a mutat la Iaşi, unde a și decis să rămână, pentru a pune bazele singurului Institut de Boli Cardiovasculare din Moldova. Acesta deserveşte acum o populaţie de peste cinci milioane de locuitori. Înainte, pacienţii erau obligaţi să meargă pentru operaţii la Bucureşti sau în spitalele din vestul ţării. În prezent, în clinica de chirurgie cardiovasculară din Iaşi se fac în medie 3-4 operaţii pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 15% din totalul intervenţiilor realizate la nivel naţional. „Aici, în această zonă, nu exista niciun element de chirurgie cardiovasculară. Noi am făcut un salt de la anii 50 la anii 90 în cardiologie”, spune prof. univ. Grigore Tinică. Au urmat zeci de premiere medicale, apreciate la nivel national, inclusiv prima intervenţie cu laser pe cord din România. 

Prof. Dr. Grigore Tinică a fost ales în aprilie 2016 preşedintele Euro-Asian Bridge Society, calitate care îi permite organizarea la Iași în septembrie 2017 a Congresului Internaţional de Chirurgie Cardiovasculară. Evenimentul va reuni numeroase personalităţi din chirurgia cardiovasculară din Europa, Asia şi SUA, fiind o oportunitate extraordinară de promovare a imaginii Municipiului Iași pe plan internațional.

Performanțele deosebite ale doctorului Grigore Tinică au făcut istorie nu doar în medicina ieșeană ci și în inimile (la propriu și la figurat) miilor de pacienti pe care i-a salvat de când s-a dedicat cu pasiune și consecvență nobilei sale misiuni în cadrul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Iași.

More in this category: « Neagu Djuvara Tamar Samash »