Tamar SamashCetățean de Onoare

Iaşul a fost printre primele oraşe din ţară în care s-a stabilit comunitatea evreiască. În cimitirul Ciurchi există pietre istorice ce conţin nume evreieşti, cele mai vechi datând din secolul al XV-lea. În 1657 a fost construită prima sinagogă din Iaşi, situată în zona Târgu Cucu. Tot de atunci ar data şi primul rabin al comunităţii evreieşti din Iaşi, respectiv Nathan Nata Hanover.

De-a lungul timpului, Comunitatea evreiească a contribuit atât la dezvoltarea comerțului cât și a artelor (primul teatru idish din lume, ”Pomul verde” a funcționat la Iași, în zona actualului Parc al Teatrului), medicinei, științelor, patrimoniului architectural, numărul evreilor constituind un procent important din populaţia orașului până la cel de al Doilea Război Mondial (statisticile vremii vorbesc de peste 30% din populația Iașului ca fiind iudaică)

La 29 iunie 2016 s-au comemorat 75 de ani de la Pogromul din Iași. Acest moment este plin de semnificații pentru istoria națională întrucât Pogromul de la Iași marchează începutul distrugerii fizice a evreilor români, punct final al unei evoluții politice funeste a vemii. Dimensiunea Pogromului de la Iași din vara anului 1941 a fost pe deplin cunoscută și înțeleasă de abia după schimbările politice din anul 1989. Este important de menționat faptul că, în contextul Pogromului de la Iași, un număr important de ieșeni și-au manifestat solidaritatea cu victimele și au salvat evrei de la persecuții și moarte, uneori cu prețul vieții. O parte dintre aceste gesturi de solidaritate cu cei persecutați au fost documentate și omagiate de Institutul Yad Vashem, instituție a Parlamentului statului Israel cu titlul de Drept între popoare. 

În memoria acestora dar și a cumplitelor evenimente, în semn de asumare a trecutului și pentru prevenirea unor tragedii similare in viitor, in luna iunie 2016, cu ocazia comemorării celor 75 de ani de la Pogromul de la Iași a fost atribuită denumirea de ”Piața Evreilor martiri ai Pogromului din iunie 1941”, pieței situate la intersecția Străzii Râpa Galbenă și Strada Gării, precum și denumirea de ”Piața Drepți între Popoare”, pieței situate la intersecția dintre strada Gării, strada Arcu și Șoseaua Arcu în municipiul Iași. La eveniment au participat numeroase personalități din țară dar și din întreaga lume, între care și Excelența Sa, doamna Tamar Samash, Ambasador al Statului Israel în România, care a transmis un puternic mesaj de solidaritate și prietenie, de toleranță, pace și bună înțelegere. 

Comunitatea evreiască din Iași continuă să fie una din cele mai prezente în viața comunității, motiv pentru care Municipalitatea ieșeană sprijină constant inițiativele și proiectele sale. In data de 25 noiembrie 2015 a fost votată propunerea de a denumi squarul din fața Sinagogii Mari din Iași ”Piața Prieteniei Româno-Israeliene”, inaugurată în prezența Excelenței Sale Tamar Samash, în luna martie 2016, moment în care a fost dezvelită și o placă ce marchează locul primului cimitir evreiesc, datând din sec XV, situat în zona Ciurchi. Prezența Excelenței Sale, Tamar Samash, la toate aceste evenimente cu semnificații profunde pentru comunitatea ieșeană, deschiderea totală arătată Municipiului Iași, implicarea directă în  evenimente cu impact international major la Iași au un ecou deosebit de pozitiv asupra imaginii orașului și a relațiilor de prietenie și colaborare cu comunități din Israel.

More in this category: « Grigore Tinică Dan S. Hanganu »